Bamya Yemeği Zengin Mineralli Kınalı Bamya

Bamya Yemeği Zengin Mineralli Kınalı Bamya

Alazade Restoran Bamya Yemeği

Bamya Yemeği

Bamya Yemeği

Bamyayı birkaç kez soğuk su ile yıkayıp süzdükten sonra 1 tam limon suyu sıkılmış soğuk su içinde en az 1 saat bekletiyoruz. Suyunu süzüp temiz su ile birkaç kez durulayın ve bir havlu kağıt yardımıyla kurulayoruz. Böylece bamya hem salyalanmıyor, hem de daha kolay ve lezzetli pişiyor.

Eti 1 tatlı kaşığı sıvı yağ içinde bir tencerede kavurup üzerine yemeklik doğranmış kuru soğanı ekliyoruz. Domates veya salçayı kavuruyoruz. Yaz döneminde taze domates kullanıyoruz. Tencereye bamyaları ekleyip ve hafifçe birkaç kez karıştırıp 2-3 diş sarımsak da ekliyoruz.

Tencereye yemeğin üzerini kapatacak kadar içme suyu, yarım limonun suyu, 1 tatlı kaşığı tuz ve yarım tatlı kaşığı toz biber ekledikten sonra bir kez daha hafifçe karıştırıp ve tencerenin kapağını kapatıyoruz. Orta ateşte 25 dakika kadar pişiriyoruz.

Bamyayı orta-küçük boy olanlarından seçiyoruz, büyük ve tohumları saçılmış olanlarını kesinlikle almıyoruz. Bamyayı ayıklarken derin olmayacak şekilde ucunu külah şeklinde bırakarak kesiyoruz ki, içindeki sıvı dışarı çıkmasın.

Bamya yemeği pişerken parçalanmasın diye karıştırmıyoruz.

Bamyanın Faydaları

Bamya, mide ve bağırsakların düzenli çalışmasını sağlayarak sindirim sistemine yardımcı olur. Lif oranı yüksek bir besin olan bamya, idrar söktürücüdür ve kabızlığı gidermekte faydalıdır. Mineraller açısından da zengin bir sebze olan bamya, halsizliğe iyi gelir. Çiçekleri ezilip kaynatılarak suyu içilirse göğsü rahatlatır ve yumuşatır

Bamya, yaş ve kuru olarak tüketilebilir. Tazeyken toplanmalı ve tüketilmelidir, çünkü olgunlaştıkça kartlaşır. Bamyanın kurutulması, çiçek açar açmaz toplanıp ipe dizilerek güneş altında bekletilmesi ile olur. Bamya, çok değişik mutfaklarda kendine yer bulur. Bunlar arasında Akdeniz ülkeleri, Hindistan, Japonya ve Amerika’nın güney eyaletleri sayılabilir. Bamyanın yapılış şekli de ülkeden ülkeye değişir. Türkiye’de ve genel olarak Akdeniz ülkelerinde sebze yemeği olarak ya da etli tüketilen bamya, Türkiye’de çok tercih edilmese de kızartılarak da tüketilmektedir.

Türkiye’de özellikle, Ege ve Marmara bölgelerinde bamya yetiştiriciliği yoğunlaşmıştır. Ancak Karadeniz ve Akdeniz bölgelerinde de yaygınlık kazanmıştır. Bu durum da, zamanla iklimle uyum sağlayan yerel bamya çeşitlerinin oluşmasına neden olmuştur.

Yerel Bamya Çeşitlerimiz

Bornova Kınalı Bamya

Kınalı Bamya

Amasya Bamyası: Amasya, Tokat ve İç Anadolu’da yaygın olarak yetiştirilen ve çiçek bamyası olarak da adlandırılan bu çeşit açık yeşil renkli ve küçük meyvelidir.

Özellikle kurutmalık olarak değerlendirilir. Çok küçük toplanmasından dolayı da, çiçek bamyası adını almıştır. Çiçekler açılarak döllenme tamamlandıktan bir süre sonra hasat yapılır. Ortalama 1 cm büyüklüğündeki meyveler şekil olarak sultani bamyaya benzer ancak çok küçüktürler. Çiçek bamyası, genellikle kurutmalık olarak değerlendirilir. Türkiye’de yetiştirilen 21.000 ton bamyanın 2 trilyonluk yıllık üretimi Amasya’nın Taşova ilçesinde yapılmaktadır. Ancak, yetişme alanları Orta Anadolu’ya kadar uzanmaktadır.

Sultani Bamya: En yaygın yetiştirilen ve en ufak tiplere sahip olan bu gruptaki bamyalardır. Bu türler, özellikle Marmara ve Ege bölgelerimizde yaygın yetiştirilen koyu yeşil renkli düzgün ve beşgen köşeli meyvelere sahip önemli bir çeşidimizdir. Meyve eti yumuşak ve çok lezzetlidir. Sofralık bir çeşit olan sultani bamyada hasat gecikmesi ile selülozlaşma çok yavaş olur. Bu grupta yer alan Akyüz ve Kabaklı çeşitleri Marmara bölgesinde yaygın olarak yetiştirilmektedir. Taze tüketilmenin yanı sıra, gıda sanayi tarafından da işlenmektedir.

Bornova Bamyası (Manikürlü bamya, kınalı bamya): Ege bölgesinde yetiştirilen Bornova bamyası sofralık ve konservelik bir çeşittir. Sümüksü yapı oluşturmaması nedeniyle konserve değeri yüksektir. Meyve sultani bamya kadar uzun değildir. Ucu hafif tombul ve sap bağlantı kısmı incedir. En belirgin özelliği ise sap bağlantı kısmının mor renk taşımasıdır. Beş köşeli meyve etli ve çok lezzetlidir.

Balıkesir Bamyası (Tombul bamya): Balıkesir bamyası diğer yerli çeşitlerimizden altı köşeli ve etli meyve özelliği ile kolayca ayrılabilir. Çok kısa, şişkin, meyveli ve ucu küttür. Bu nedenle tombul bamya olarak adlandırılır. Taze tüketime uygunluğu kadar konserve içinde uygun olan bu çeşidin meyveleri etli, ancak çok çekirdeklidir.

Perpa Ticaret Merkezi A Blok Kat: 13 No: 1959 Şişli – İstanbul

WhatsApp: 0544 267 22 38

Telefon: 0212 210 01 82

0212 210 01 83

0212 222 01 42

FACEBOOK alazaderestoran

INSTAGRAM  alazaderestoran

GÜNÜN YEMEKLERİ

SEBZE YEMEKLERİ

ET YEMEKLERİ

ALAZADE RESTORAN

PERPA RESTAURANTLAR

PERPA GIDA FİRMALARI    

PERPA FİRMALARI    

PERPA İLETİŞİM     

PERPA ANA SAYFA

8 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın